LEGE nr. 416 din 18 iulie 2001

privind venitul minim garantat

EMITENT:

PARLAMENTUL


PUBLICAT ÎN:

MONITORUL OFICIAL nr. 401 din 20 iulie 2001


Data Intrarii in vigoare: 20 Iulie 2001

-------------------------------------------------------------------------

va fi abrogat de ART 96 din LEGE 196 31/10/2016 la data de 01 Februarie 2018


  Parlamentul României adopta prezenta lege.

  CAP. 1

  SECŢIUNEA 1

  Dispoziţii generale

  ART. 1

  (1) Familiile şi persoanele singure, cetăţeni români, au dreptul la un venit minim garantat ca forma de asistenţa socială.

  (2) Venitul minim garantat se asigura prin acordarea ajutorului social lunar, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

  (3) Instituirea venitului minim garantat se întemeiază pe principiul solidarităţii sociale.

  ART. 2

  (1) În sensul prezentei legi termenul familie desemnează soţul şi sotia sau soţul, sotia şi copiii lor necăsătoriţi, care locuiesc şi gospodăresc împreună.

  (2) Este asimilată termenului familie şi situaţia persoanei necasatorite care locuieşte împreună cu copiii aflaţi în întreţinerea sa.

  (3) În sensul alin. (1) se asimilează termenului familie bărbatul şi femeia necăsătoriţi, cu copiii lor şi ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc şi gospodăresc împreună.

  (4) Prin termenul copil se înţelege copilul provenit din căsătoria soţilor, copilul unuia dintre soţi, copilul adoptat, precum şi copilul încredinţat unuia sau ambilor soţi ori dat în plasament familial sau pentru care s-a instituit tutela sau curatela potrivit legii.

  (5) Prin termenul persoana singura se înţelege persoana care a împlinit vârsta de 18 ani, locuieşte şi se gospodareste singura.

  (6) Beneficiază de reglementările prezentei legi şi familiile sau persoanele singure, cetăţeni ai altor state sau apatrizi, care au reşedinţa sau, după caz, domiciliul în România, în condiţiile legislaţiei române.

  ART. 3

  (1) Au dreptul la venitul minim garantat în condiţiile prezentei legi şi sotii despărţiţi în fapt, dacă ancheta socială justifica acordarea acestuia.

  (2) Beneficiază de reglementările prezentei legi şi persoanele fără domiciliu, aflate în situaţie de nevoie, pe baza declaraţiei pe propria răspundere că nu au solicitat drepturile de la alte primării.

  SECŢIUNEA a 2-a

  Nivelul venitului minim garantat

  ART. 4

  (1) Nivelul lunar al venitului minim garantat este de:

  a) 1.134.000 lei pentru familiile formate din 2 persoane;

  b) 1.575.000 lei pentru familiile formate din 3 persoane;

  c) 1.953.000 lei pentru familiile formate din 4 persoane;

  d) 2.331.000 lei pentru familiile formate din 5 persoane;

  e) câte 157.500 lei pentru fiecare altă persoană peste numărul de 5 persoane, care face parte din familie, în condiţiile prezentei legi.

  (2) În situaţia persoanelor singure nivelul lunar al venitului minim garantat este de 630.000 lei.

  (3) Nivelul venitului minim garantat se indexează anual prin hotărâre a Guvernului, în raport cu evoluţia preţurilor de consum.

  SECŢIUNEA a 3-a

  Stabilirea cuantumului ajutorului social

  ART. 5

  (1) Cuantumul ajutorului social se stabileşte ca diferenţa între nivelurile prevăzute la art. 4 şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.

  (2) Dacă din calcul rezultă un ajutor social mai mic de 50.000 lei, se acordă 50.000 lei.

  ART. 6

  (1) Familiile şi persoanele singure cu venituri nete lunare până la nivelul venitului minim garantat beneficiază de o majorare cu 15% a cuantumului ajutorului social pe familie, în cazul în care cel puţin un membru al familiei face dovada ca lucrează pe bază de contract individual de muncă sau convenţie civilă de prestări de servicii.

  (2) Persoanele apte de muncă din familiile pentru care se asigura venitul minim garantat vor efectua lunar, cel mult 72 de ore, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igiena a muncii.

  (3) Obligaţia de a presta muncile prevăzute la alin. (2) nu poate fi transferata altor persoane.

  ART. 7

  (1) Persoanele apte de muncă care nu realizează venituri din salarii sau din alte activităţi se iau în considerare la stabilirea numărului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai dacă fac dovada faptului ca sunt în evidenta agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă pentru încadrare în munca şi nu au refuzat nejustificat un loc de muncă oferit sau nu au refuzat participarea la un program de pregătire profesională.

  (2) Nu are obligaţia de a face dovada prevăzută la alin. (1):

  a) persoana care are în îngrijire, potrivit legii, unul sau mai mulţi copii în vârsta de până la 7 ani;

  b) persoana care urmează o formă de învăţământ la cursuri de zi, prevăzută de lege, până la împlinirea vârstei de 25 de ani sau de 26 de ani în cazul celor care urmează studii superioare cu durata de şcolarizare mai mare de 5 ani;

  c) persoana care îndeplineşte condiţiile legale de pensionare;

  d) persoana adulta a carei incapacitate de muncă este dovedită prin acte medicale.

  ART. 8

  (1) La stabilirea venitului net lunar al familiei şi, după caz, al persoanei singure se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le realizează, inclusiv cele care provin din indemnizaţia de şomaj, creanţe legale, convenţii civile de întreţinere aflate în executare, indemnizaţii cu caracter permanent, alocaţii de stat pentru copii, alocaţii suplimentare pentru familiile cu copii, alocaţii de întreţinere pentru copiii încredinţaţi sau dati în plasament, burse pentru elevi şi studenţi acordate în condiţiile legii, precum şi ajutorul care se acordă sotiilor celor care satisfac serviciul militar obligatoriu.

  (2) Dacă familia are în proprietate terenuri, clădiri, spaţii locative sau alte bunuri, mobile ori imobile, la stabilirea venitului net lunar al familiei se iau în considerare arenda, chiriile, alte fructe civile, naturale sau industriale, produse de acestea, precum şi veniturile care se pot obţine din valorificarea bunurilor respective, sub condiţia păstrării unei locuinţe minime şi a bunurilor necesare nevoilor familiale.

  (3) În cazul familiei sau al persoanei singure care locuieşte şi gospodareste împreună cu alte familii sau persoane singure şi contribuie împreună la achiziţionarea sau la realizarea unor bunuri şi a unor venituri din valorificarea acestora ori la consumul acestora, la stabilirea cuantumului ajutorului social se iau în considerare atât veniturile nete lunare proprii, cat şi partea ce îi revine de drept din veniturile lunare nete realizate în comun de persoanele din gospodărie.

  SECŢIUNEA a 4-a

  Stabilirea şi plata ajutorului social

  ART. 9

  (1) Ajutorul social, în condiţiile prezentei legi, se acordă pe bază de cerere şi acte doveditoare privind veniturile membrilor de familie.

  (2) Lipsa sau, după caz, existenta oricăror alte venituri decât cele care pot fi dovedite cu acte se menţionează în declaraţia pe propria răspundere a persoanei care solicită ajutorul social.

  (3) Cererea prevăzută la alin. (1) se face numai de către unul dintre membrii familiei, care are capacitatea deplina de exerciţiu a drepturilor civile.

  (4) În cazurile prevăzute de reglementările legale în vigoare cererea poate fi întocmită de curatorul sau tutorele persoanei îndreptăţite.

  (5) Titularul ajutorului social este persoana care a făcut cererea, iar beneficiarul ajutorului social este familia.

  ART. 10

  (1) Cererea de acordare a ajutorului social, declaraţia privind veniturile realizate de membrii familiei, precum şi celelalte acte doveditoare se depun şi se înregistrează la primarul localităţii în a carei raza teritorială locuieşte titularul.

  (2) În cazul cetăţenilor străini sau apatrizi documentele prevăzute la alin. (1) se depun la primarul localităţii în a carei raza teritorială aceştia au reşedinţa sau, după caz, domiciliul.

  (3) În cazul persoanelor prevăzute la art. 3 alin. (2) cererea se înregistrează la primarul localităţii reşedinţa de judeţ sau, după caz, la primarul general al municipiului Bucureşti.

  ART. 11

  (1) Cererea de acordare a ajutorului social se soluţionează în termen de 30 de zile de la data înregistrării.

  (2) În vederea soluţionării cererii de ajutor social primarul dispune, în mod obligatoriu, efectuarea anchetei sociale, care constituie proba legală pentru instanţele judecătoreşti, în legătură cu deschiderea dreptului sau respingerea cererii.

  (3) Răspunderea asupra conţinutului anchetei sociale revine persoanelor care au efectuat şi au semnat ancheta socială.

  ART. 12

  (1) Stabilirea dreptului de ajutor social, a cuantumului, precum şi plata acestuia se fac prin dispoziţia scrisă a primarului, pe baza documentaţiei prezentate de personalul din serviciul de asistenţa socială de la primărie. Dispoziţia primarului se comunică titularului ajutorului social în termen de 5 zile de la data emiterii.

  (2) Plata ajutorului social se face începând cu luna următoare celei în care s-a înregistrat cererea la primarul localităţii.

  (3) Creanta beneficiarilor de ajutor social este o creanta privilegiată.

  ART. 13

  (1) Schimbarea, la cerere sau din oficiu, a titularului ajutorului social se face prin dispoziţie a primarului şi se comunică atât noului titular al ajutorului social, cat şi celui înlocuit.

  (2) În cazul în care schimbarea titularului este cerută de membrii familiei, dispoziţia primarului se comunică şi acestora.

  SECŢIUNEA a 5-a

  Obligaţiile beneficiarilor de ajutor social

  ART. 14

  (1) Titularul ajutorului social are obligaţia sa comunice primarului, în scris, orice modificare intervenita cu privire la veniturile şi la numărul membrilor familiei, în termen de 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea.

  (2) În cazul în care eventualele modificări nu conduc la majorări sau diminuari ale ajutorului social mai mari de 50.000 lei pe familie, ajutorul social stabilit anterior se menţine pe o durată de cel mult 3 luni.

  ART. 15

  (1) Persoanele apte de muncă, pentru care se acordă ajutorul social, au obligaţia sa dovedească cu acte, din 3 în 3 luni, ca îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 7 alin. (1).

  (2) Neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute la alin. (1) atrage, după caz:

  a) suspendarea plăţii ajutorului social în cazul persoanei singure;

  b) modificarea cuantumului ajutorului social prin excluderea din numărul membrilor de familie a persoanelor care nu îndeplinesc obligaţiile prevăzute la alin. (1).

  ART. 16

  Neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute la art. 6 alin. (2) atrage, după caz:

  a) suspendarea plăţii ajutorului social în cazul persoanei singure;

  b) modificarea cuantumului ajutorului social acordat familiei prin excluderea din numărul membrilor acesteia a persoanei care refuza nejustificat efectuarea acţiunilor sau lucrărilor de interes local.

  ART. 17

  (1) Suspendarea plăţii ajutorului social şi, după caz, modificarea cuantumului se fac prin dispoziţia scrisă a primarului şi se comunică titularului în termen de 15 zile de la data emiterii acesteia.

  (2) Suspendarea plăţii sau modificarea cuantumului ajutorului social se face începând cu luna următoare celei în care nu mai sunt îndeplinite obligaţiile prevăzute la art. 6 alin. (2) şi la art. 15 alin. (1).

  ART. 18

  Prezentarea de către titular a dovezilor prevăzute la art. 15 alin. (1), în termen de 3 luni de la data suspendării efective a plăţii ori a modificării cuantumului ajutorului social, are ca efect încetarea suspendării plăţii drepturilor şi, după caz, recalcularea cuantumului acestuia. Titularul ajutorului social va primi drepturile corespunzătoare perioadei în care plata a fost suspendată sau modificată.

  ART. 19

  (1) Modificarea cuantumului ajutorului social, în condiţiile art. 15 alin. (2) lit. b), se stabileşte prin dispoziţie a primarului.

  (2) Dispoziţiile prevăzute la alin. (1) produc efecte de la data de întâi a lunii următoare depunerii cererii pentru modificarea cuantumului ajutorului social sau a emiterii dispoziţiei în cazul în care decizia s-a luat la iniţiativa primarului.

  ART. 20

  Plata ajutorului social încetează în următoarele situaţii:

  a) în cazul în care beneficiarii ajutorului social nu mai îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege;

  b) în cazul în care plata ajutorului a fost suspendată şi, în termen de 3 luni de la data suspendării efective a plăţii, nu au fost depuse dovezi ca sunt întrunite cerinţele prevăzute la art. 15 alin. (1).

  ART. 21

  (1) Sumele încasate necuvenit, cu titlu de ajutor social, se recuperează de la beneficiar în termen de cel mult 3 ani de la efectuarea plăţii.

  (2) În cazul în care nu se pot recupera, integral sau parţial, sumele plătite necuvenit cu acest titlu vor fi recuperate, în condiţiile legii, de la persoanele vinovate de efectuarea plăţii, pe o perioadă de cel mult 3 ani.

  (3) Recuperarea sumelor plătite cu titlu de ajutor social se face prin dispoziţie a primarului, care se comunică în termen de 15 zile de la constatare.

  (4) Dispoziţia de recuperare constituie titlu executoriu de la data comunicării.

  (5) Sumele încasate necuvenit ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni se recuperează integral de la persoanele vinovate, în condiţiile legii.

  CAP. 2

  Ajutorul pentru încălzirea locuinţei

  ART. 22

  (1) Pentru perioada sezonului rece, 1 noiembrie - 31 martie, persoanele singure şi familiile beneficiare de ajutor social potrivit prevederilor prezentei legi primesc, o dată cu acesta, un ajutor pentru încălzirea locuinţei.

  (2) Ajutorul pentru încălzirea locuinţei se cuprinde în ajutorul social, prin majorarea nivelului lunar al venitului minim garantat, pentru perioada prevăzută la alin. (1), după cum urmează:

  a) cu 500.000 lei/familie sau persoana singura, în cazul în care utilizează pentru încălzirea locuinţei energia termica furnizată de sisteme centralizate;

  b) cu 250.000 lei/familie sau persoana singura, în cazul în care utilizează pentru încălzirea locuinţei sisteme de încălzire cu lemne, cărbuni, gaze naturale şi combustibili petrolieri.

  (3) Cuantumurile prevăzute la alin. (2) se indexează anual, dacă este cazul, prin hotărâre a Guvernului.

  (4) Sumele necesare pentru majorarea nivelului minim garantat pentru perioada sezonului rece, în cuantumurile prevăzute la alin. (2), se suporta din aceleaşi surse ca şi ajutorul social pentru asigurarea venitului minim garantat.

  CAP. 3

  SECŢIUNEA 1

  Ajutorul social care se acordă sotiilor celor care satisfac serviciul militar obligatoriu

  ART. 23

  (1) Sotiile celor care satisfac serviciul militar obligatoriu, care nu realizează venituri sau acestea sunt mai mici decât salariul de baza minim brut pe ţara, beneficiază, la cerere, de ajutor social lunar, pe perioada satisfacerii serviciului militar obligatoriu de către soţ, dacă se găsesc în una dintre următoarele situaţii:

  a) sunt gravide, începând cu luna a patra de sarcina;

  b) au copii în întreţinere în vârsta de până la 7 ani;

  c) sunt încadrate în gradul I sau II de invaliditate.

  (2) Stabilirea şi plata ajutorului social pentru sotiile celor care satisfac serviciul militar obligatoriu se fac de către centrele militare judeţene sau ale sectoarelor municipiului Bucureşti.

  (3) Cuantumul ajutorului social lunar acordat în condiţiile alin. (1) este de 1.400.000 lei.

  (4) Cuantumul ajutorului social lunar prevăzut la alin. (3) se indexează prin hotărâre a Guvernului.

  ART. 24

  Fondurile necesare pentru plata ajutorului social pentru sotiile celor care satisfac serviciul militar obligatoriu se suporta de la bugetul de stat.

  SECŢIUNEA a 2-a

  Alocaţia pentru copiii nou-născuţi

  ART. 25

  (1) Mamele au dreptul la o alocaţie pentru fiecare dintre primii 4 copii născuţi vii, în cuantum de 1.400.000 lei.

  (2) Acordarea dreptului şi plata alocaţiei pentru copiii nou-născuţi se realizează pe bază de cerere şi acte doveditoare, prin dispoziţie a primarului localităţii în a carei raza domiciliază mama sau, după caz, unde a fost înregistrată naşterea copilului.

  (3) Alocaţia prevăzută la alin. (1) se acordă o singură dată pentru fiecare copil născut viu.

  (4) Alocaţia prevăzută la alin. (1) se poate acorda reprezentantului legal al copilului atunci când mama nu este în situaţia de a beneficia de acest drept.

  (5) Cuantumul alocaţiei prevăzute la alin. (1) se indexează prin hotărâre a Guvernului.

  ART. 26

  Fondurile necesare pentru plata alocaţiilor pentru copiii nou-născuţi se suporta din bugetul de stat.

  CAP. 4

  Dispoziţii tranzitorii şi finale

  ART. 27

  (1) Fondurile necesare pentru plata ajutorului social şi a ajutorului pentru încălzirea locuinţei se suporta din bugetele locale. La stabilirea criteriilor de repartizare a sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, pentru echilibrarea bugetelor locale ale unităţii administrativ-teritoriale se are în vedere şi numărul beneficiarilor de ajutor social şi de ajutor pentru încălzirea locuinţei, care se acordă în condiţiile prezentei legi.

  (2) Fondurile prevăzute la alin. (1) se evidenţiază distinct în bugetele locale şi nu pot fi utilizate pentru alte destinaţii.

  ART. 28

  (1) Guvernul, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, precum şi primării pot acorda ajutoare de urgenta, în limita fondurilor existente, familiilor sau persoanelor care se afla în situaţii de necesitate datorate calamităţilor naturale, incendiilor, accidentelor, precum şi altor situaţii deosebite stabilite prin lege.

  (2) Primării pot organiza acordarea ajutorului social în bani, în natura şi prin plata unor cheltuieli de întreţinere şi încălzire a locuinţei, la preţurile şi tarifele stabilite potrivit legii.

  (3) Primării pot dispune ca o parte din cheltuielile cu inmormantarea persoanelor din familiile beneficiare de ajutor social să fie asigurate din fondurile alocate pentru plata ajutorului social, în limita sumelor cuvenite familiilor în cauza.

  ART. 29

  (1) La stabilirea altor drepturi şi obligaţii nu se iau în considerare ajutoarele sociale şi alocaţiile prevăzute în prezenta lege, cu excepţia obligaţiei legale de întreţinere stabilite prin hotărâre a instanţelor judecătoreşti, în conformitate cu prevederile Codului familiei.

  (2) Ajutoarele sociale şi alocaţiile pentru copiii nounascuti, reglementate prin prezenta lege, pot fi supuse executării silite în condiţiile dispoziţiilor privind executarea silită a creanţelor bugetare, numai pentru recuperarea sumelor plătite necuvenit cu acest titlu, precum şi pentru plata obligaţiilor legale de întreţinere stabilite prin hotărâre a instanţelor judecătoreşti, în conformitate cu prevederile Codului familiei.

  ART. 30

  (1) Dispoziţia privind acordarea, neacordarea, modificarea, suspendarea, încetarea plăţii drepturilor prevăzute de prezenta lege, schimbarea titularului acestora, precum şi cea de recuperare a sumelor încasate necuvenit se poate ataca potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990, cu modificările şi completările ulterioare.

  (2) Cererile, acţiunile şi căile de atac privind drepturile prevăzute în prezenta lege sunt scutite de taxa de timbru.

  ART. 31

  (1) Consiliul local are obligaţia să asigure, cu prioritate, prin bugetul local, fonduri pentru plata drepturilor prevăzute de prezenta lege.

  (2) Primarul răspunde de plată drepturilor stabilite în prezenta lege.

  (3) Primarul are obligaţia sa comunice, până la data de 10 a fiecărei luni, direcţiilor de muncă şi solidaritate socială judeţene, respectiv Direcţiei generale de muncă şi solidaritate socială a municipiului Bucureşti, datele statistice privind numărul titularilor de ajutor social, plăţile efectuate şi drepturile băneşti aprobate cu acest titlu.

  ART. 32

  La solicitarea persoanelor direcţiile de muncă şi solidaritate socială judeţene, respectiv Direcţia generală de muncă şi solidaritate socială a municipiului Bucureşti, precum şi consiliile locale acorda gratuit consultanţa de specialitate.

  ART. 33

  Direcţiile de muncă şi solidaritate socială judeţene, respectiv Direcţia generală de muncă şi solidaritate socială a municipiului Bucureşti, verifica respectarea prevederilor prezentei legi.

  ART. 34

  (1) Prezenta lege va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2002.

  (2) În termen de 90 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale va elabora normele metodologice de aplicare, care se aproba prin hotărâre a Guvernului.

  ART. 35

  Pe data intrării în vigoare a prezentei legi se abroga: Legea nr. 67/1995 privind ajutorul social, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 131 din 29 iunie 1995; Hotărârea Guvernului nr. 125/1996 cu privire la stabilirea unor măsuri în legătură cu acordarea ajutorului social, precum şi pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru aplicarea dispoziţiilor Legii nr. 67/1995, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 55 din 15 martie 1996; art. 5 lit. b), art. 6, 7 şi 8 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 118/1999 privind înfiinţarea şi utilizarea Fondului naţional de solidaritate, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 312 din 30 iunie 1999, cu modificările şi completările ulterioare; art. 10-23 din Normele metodologice de aplicare a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 118/1999 privind înfiinţarea şi utilizarea Fondului naţional de solidaritate, cu modificările şi completările ulterioare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 743/2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 457 din 6 septembrie 2000; art. 5-13 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 162/1999 privind instituirea preţului naţional de referinţa pentru energia termica furnizată populaţiei prin sisteme centralizate, precum şi pentru acordarea de ajutoare băneşti pentru categoriile defavorizate ale populaţiei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 529 din 29 octombrie 1999, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

  Această lege a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 21 iunie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

     PREŞEDINTELE CAMEREI

       DEPUTAŢILOR

      VALER DORNEANU

  Această lege a fost adoptată de Senat în şedinţa din 28 iunie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

    PREŞEDINTELE SENATULUI

       NICOLAE VACAROIU

             ------------